Hétköznapok

Napóleon esete a nyúlhadsereggel

A húsvéti időszakban a locsolkodás, a sonka és a hímes tojások mellett a nyulaké a főszerep. A tapsifüles szőrgombócokat mindenki kedves és bájos állatokként ismeri, pedig kétszáz évvel ezelőtt magát a nagy hadvezért, Napóleont is sikerült futásra kényszeríteniük.

Amikor a vadászat alatt fordult a kocka

1807 nyarán Bonaparte Napóleon fényes győzelmet vívott ki a porosz és orosz seregek ellen. A nevezetes eseményt egy nyúlvadászat keretein belül szerette volna a pártfogóival együtt megünnepelni. A szervezést Alexandre Berthier hadvezérre bízta, aki a túlkapások terén nem ismert lehetetlent. A szóbeszéd szerint közel 3000 nyulat vásárolt fel különféle tenyésztőktől erre az alkalomra, az állatokat pedig ketrecekbe zárva egy nagy mező közepére szállítatta. Napóleon és cimborái egy nehéz, ugyanakkor szórakoztató vadászatra számítottak, ám arra, ami ezután következett, egyáltalán nem voltak felkészülve.

A nyuszikat egy jeladást követően szabadon engedték és várták, hogy szétszéledjenek a mezőn. Az állatok azonban egy rövid méregetés után ugrándozva indultak meg a franciák felé. A jelenet kezdetben még a sokat látott vezéreket is meglepte, akik így hatalmas nevetésben törtek ki.  A kacagásukat a hirtelen jött kétely csendesítette le, miszerint a tapsifülesek talán nem barátkozni szeretnének.

A vadászok igyekeztek felvenni a harcot a furcsa sereggel, de a nyulak sokkal elszántabbnak bizonyultak náluk. Végül Napóleon vezetésével visszavonulót fújtak, a dicső hadvezér a hintójában keresett menedéket magának. Ekkor a cseles nyuszihad kettéválva, a hintót is rohamba fogta. A visszaemlékezések szerint a császár menet közben hajította ki az ablakból a kabátjára csimpaszkodó állatokat.

Egy rossz döntés eredménye

Az ügy furcsa végkifejlete egyértelműen Berthier hanyagsága miatt következett be, aki kevés ismerete révén, a vadászatra szánt nyulak helyett, egyszerű házi kedvenceket vásárolt. Ezek a jószágok pedig a neveltetésük révén egyáltalán nem tartanak az emberektől, sőt szívesen vannak a társaságukban. A mezőn elengedett nyulak sem támadni akartak, csupán egy kis simogatásra vágytak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük