Hétköznapok

Hogyan válasszunk étkezőszéket

Könnyű dolgunk van, ha már rendelkezünk egy étkezőasztallal, és csak étkezőszékekre van szükségünk. Ebben az esetben vagy egy jó kiindulási alapunk, ahonnan el tudunk indulni. Lehetőleg olyan stílusú székeket válasszunk, ami megy az asztalunk stílusához, annak méretéhez, ekkor fogjuk magunkat komfortosan érezni majd használat közben. Egy díszesen faragott, múlt század előtti asztalhoz ne egy krómozott, modern étkezőszéket válasszunk, illetve egy simára csiszolt deszkából készült asztal mellett sem mutat jól egy Chippendale szék.

Méret

Általában az étkezőasztalok magassága a tetejétől a földig számolva 70 cm és 80 cm között van, ezért akkor kényelmesek az étkezőszékek, ha azok magassága 43 cm és 50 cm közé esik, azaz az asztallap és az étkezőszék közötti távolság 20-35 cm. Ezek csak arányszámok, ami alapján eldönthetjük, hogy számunkra mi a megfelelő. Érdemes vásárlás előtt kipróbálni, hogy nekünk milyen magasságú ülés a kényelmes – önmagában is, és az asztalhoz viszonyítva is. Jó megoldás az is, hogy mindig tartunk egy centimétert magunknál, ezért ha valahol étkezünk, ahol kényelmesnek találjuk az étkezőasztalt és a széket, akkor azonnal megtudhatjuk annak méreteit.

Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen az étkezőasztalunk kialakítása, hol és hogyan helyezkednek el a lábak. Vannak bővíthető asztalok, aminek az alján középen kis fiók van – számoljunk majd ezzel is, mikor az étkezőszékeket kiválasztjuk.

Forma

A modern étkezőszékek stílusos megjelenéssel rendelkeznek. Több féléből választhatunk akár a forma, akár anyagának tekintetében. Választhatunk karfásat is, ha elegendő helyünk van. A kárpitozott székek sokkal kényelmesebbek, ellenben nehezebben tisztíthatók. Ha lakásunkba választunk étkezőszéket, és még gyakran van kisgyerek a családban, célszerű olyat választani, ami könnyen lemosható, tisztítható. Ha inkább idősebbek vannak túlsúlyban, akkor inkább a kényelem legyen a fő szempont.

Ha gyakran fogadunk vendégeket, és étkezés után az étkezőben szeretnénk még több időt együtt tölteni, beszélgetni, kártyázni, akkor mindenképp a kényelemre fókuszáljunk.

Praktikum

Ha kevés helyünk van, és mégis nagyobb étkezőasztalt szeretnénk, akkor válasszunk olyan asztalt, ami nagyobbra is nyitható, ha szükséges, illetve mindenképp összecsukható székekben gondolkodjunk. Kis lakások esetén ez az ideális választás.

Ügyeljünk a vásárlásnál arra is, hogy praktikusan betolhatók legyenek a székek az asztal alá, ha a karfás változat mellett döntünk, akkor az semmikép ne sérüljön a mindennapi használat során. Férjen el vagy az asztal alatt, vagy felette.

Az asztal formája, mérete és az asztallábak helyzete fogja meghatározni, hogy hány darab széket tudunk köré elhelyezni.

Modern megoldások

Ha pedig valami igazán különlegessel szeretnénk feldobni otthonunkat, akkor nyugodtan válasszunk bárszéket. Ma már a bárszékek betörtek a lakásokba is, főleg a konyhapultok mellett népszerűek. Ha csak kisebb étkezőnk van, stílusosan berendezhetjük bárszékekkel. Ekkor is figyeljünk a bárszékek magasságára, igazodjon a hozzá tartozó asztal, illetve konyhapult magasságához. A bárszékek is kaphatók karfás változatban, de a csak derekat megtámasztó is megfelelő kényelmet tud nyújtani. Célszerű olyat vásárolni, ahol nemcsak a szék, de a lábtartó magassága is állítható. Ebben az esetben mindenki saját kényelmének, testmagasságának megfelelően tudja beállítani a magasságot.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük