Hétköznapok

Három hihetetlen tény az Ókorból

A történelem az unalmas, mindenki által ismert tények mellett tele van olyan izgalmas érdekességekkel, amelyekről csak ritkán lehet hallani. Ha szeretnéd a tudásodat meglepő információkkal bővíteni, tarts velünk egy rövid időutazás erejéig az Ókor világába.

Így érhetett véget Nagy Sándor élete?

Az Új-Zélandi tudósok nemrég egy egészen furcsa teóriával álltak elő a hódító makedón király végzetével kapcsolatban. A történetírók sokáig úgy vélték, az uralkodó halálát tüdőgyulladással egybekötött malária okozhatta és ez az állítás több ezer éven át tartotta is magát.

A legfrissebb elméletek szerint azonban a férfi szervezetét a bénulási folyamatokkal kísért Gullain-Barré szindróma támadhatta meg. Mivel a korabeli orvosok a halál beálltát elsősorban a légzés hiányával állapították meg, így az ifjú állapotából könnyen hibás következtetéseket vonhattak le. Ebből adódóan nem kizárt, hogy Nagy Sándort valójában élve temették el.

Harcos nők az Arénában

A gladiátorviadalok rendezése az ókori Rómában már az i.e. 3. századtól fontos részét képezte a szórakoztatásnak. A véres látványosság kezdetben az előkelők temetkezési szertartásának egyik elemét adta, amelynek keretein belül a küzdőfelek élet-halál harcot vívtak egymás ellen.

Hogy mennyire rajongtak a rómaiak a viadalokért, jól mutatja, hogy egyes személyek gladiátor iskolák felállításában kezdtek. Nero idején pedig a férfiakon túl, képzett női gladiátorok is megmutathatták tehetségüket a közönség előtt. A hölgyek küzdelmét végül, közel kétszáz évvel később Septimus Severus császár tiltotta be. 

Fogápolás Egyiptomban

Egy 1600 éve keletkezett papiruszon a történészek valószínűleg a világ első fogkrémjének receptjének pontos leírását találták meg. A tekercs azért is érdekes, mert rávilágít arra, hogy az egyiptomiak mennyire fejlett orvoslási ismeretekkel rendelkezhettek.

A pasztába főleg só, menta és íriszvirág került. Az utóbbi a vizsgálatok alapján kiválóan gyógyíthatta a különféle ínyproblémákat. A vállalkozó kedvű fogorvosok amúgy kipróbálták a receptet és meglepően jónak találták azt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük