cica
Hétköznapok

Veszélyes az ágyi poloska a macskákra?

Az ágyi poloskáknál komoly problémát jelent, hogy nem csak az emberek vérét szívják, de szükség esetén bármilyen melegvérű állat is kiváló gazdatestet jelent nekik. Emiatt az otthonunkban velünk élő macskák is veszélyben lehetnek tőlük. A poloskák könnyen megtámadhatnák a cicákat, ha éppen ők vannak a közelükben. Ez még akkor is megtörténik, ha kullancsok elleni nyakörvet szerelünk a kedvencünkre, mivel ez egyáltalán nem riasztja el ezeket a négylábú vérszívókat.

Szállítják a macskák a poloskákat?

Az ágyi poloskák nem élnek szőrben, emiatt a macska bundája sem ideális lakóhely nekik. Egész egyszerűen csak érzékelik a meleg testet, megtalálják az ereket, majd belakmároznak a vérből. Ezután elhagyják a cicát, és visszahúzódnak a rejtekhelyükre.

Az előfordulhat, hogy közben a kedvencünk felébred, és a tudtán kívül a bundájában magával hordozza a poloskát is. Egyes esetekben ilyenkor a macska is oka lehet a bogárfertőzésnek, főleg, ha idegen helyen hagyjuk legalább egy éjszakára. Ha szállodásban szállunk meg, akkor nem csak a csomagjainkat és a ruháinkat, hanem a macska bundáját is át kell kutatni az élősködők után kutatva.

Extrém ritka esetekben az is előfordulhat, hogy a cicák az ágyi poloskák tojásait hordozzák a bundájukban. A rovarok csak táplálkozni járnak a melegvérű emlősökhöz, nem tojást rakni, de elméletileg meglehet az esélye.

Megeszik a macskák az ágyi poloskákat?

A macskák nagyon szeretnek játszani az apró dolgokkal, különösen igaz ez a mozgó élőlényekre. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy előbb-utóbb elkezdik pofozgatni, ide-oda lökdösni az egyik poloskát. Az azonban kevésbé esélyes, hogy a cica meg is fogja kóstolni az állatot, mivel eléggé finnyás teremtmény. Ha azonban mégis megteszi, hamar rá fog jönni, hogy az ágyi poloska nem finom, viszont nagyon büdös, és biztos, hogy egy életre elmegy a kedve a próbálkozástól.

A macskaalom rendszerint nem jó otthona az ágyi poloskáknak, mivel az ilyen almok nagyon szárazak, ezeket pedig nem szeretik a poloskák. Az almot ráadásul gyakran, sokszor naponta cseréljük, ezzel kidobnánk a kártevőket is. Az előfordulhat, hogy halott poloskák vannak az alomban, ilyenkor jó eséllyel a macska észrevette a mozgó állatot, és agyonnyomta a mancsával.

Forrás: Do Bed Bugs Bite Cats

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük