Hétköznapok

A zene befolyása a mindennapokban

A zene életünk minden aspektusában jelen van, vele növünk fel, és bizony a temetési szertartáson is az szól. Minden életszakasznak van külön zenéje. A gyerekdalok célközönsége még tiszta, de ahogy növünk fel, a személyiségünkkel együtt változik a zenei ízlésünk. Elkezdjük felfedezni a különböző előadókat és stílusokat. Nagy szerepet játszik ebben a szülők zenei ízlése is. Attól függően, hogy milyen kultúrával találkozunk az éveink során is változhat az általunk hallgatott zenei kalendár.

Ezeket a tényeket feldolgozva jöhetünk rá arra, hogy a zenei stílust nem saját magunknak változtatjuk folyamatosan, hanem a sors irányítja, hogy épp mit hallgatunk. Természetesen ezt felülírja az emberi nyitottság, és kíváncsiság, ami arra vezet, hogy más zenei irányok felé mozduljunk.

A zene hatásai

Hallhatjuk, és olvashatjuk, hogy a zene már csecsemőkorban segíti elő az agy kognitív képességeinek a fellendülését. Ez az úgynevezett Mozart-effektus. Kutatások folynak arról, hogy Mozart zenéje, és hasonló klasszikus művek nagyban elősegítik a gyermeki intelligenciának növekedését. Tudományosan bizonyított, hogy tinédzserkortól a zene pozitív hatással van mind a sportbéli, és tanulmányi teljesítményre. (Például, ha futás közben a Guns N’ Roses-tól a Paradise City című számot hallgatjuk, sokkal gyorsabban vagyunk képesek futni, a szám egy adott részénél, köszönhetően a felgyorsított ütemnek.)

Fontos megemlíteni, hogy bár sok tény támasztja alá, hogy a zene pozitív hatással van ránk, nem mehetünk el amellett, hogy bizonyos helyzetekben, nem jól megválasztott zenei stílus, vagy zene nyelve (Például célszerűbb idegennyelvű számokat hallgatni tanulásnál, mert az anyanyelvi szövegekre akaratunk ellenére odafigyelhetünk) csökkentheti a koncentrációt.

Zene a gyógyászatban

Akárcsak a terápiás állatok, különböző zenei irányzatok is képesek különböző vele született/pszichés betegségeknek a kezelésében, ilyen például: Szív- és érrendszeri betegségek, autizmus, PTSD, skizofrénia, stb. Mind a lassabb, mind a gyorsabb zenék különböző hatással vannak az emberre.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük