Hétköznapok

Spórolási tippek a költséges helyzetek megoldására

A váratlan kiadásokban éppen az a legrosszabb, hogy mindig akkor jönnek, amikor senki sem számít rájuk. Új cipő kell a gyereknek, beázik a tető, elromlott valamelyik gép a háztartásban, vagy szervízbe kell vinni az autót. Ha szeretnénk megóvni magunkat a kellemetlen helyzetektől, nem árt takarékosabban élnünk. A pénzügyi szakemberek szerint némi odafigyeléssel és tervezéssel havi több tízezer forintot is meg lehet spórolni. De hogyan lehetséges mindez?

Kezdjünk kis lépésekkel!

Mindenkinek lehetnek olyan rossz szokásai, amelyeknek nem csak a takarékosság, de az egészsége érdekében is szeretne búcsút inteni.  Ha lemondunk a napi édességről, a huszadik kávéról, vagy a cukros üdítőkről, máris ezreket tudunk félretenni. Amennyiben malacperselyben gyűjtjük a megspórolt forintokat, fizikailag is láthatjuk az eredményt. Biztonsági okok miatt azonban a nagyobb összegeket mindig érdemes bankszámlára helyezni.

Tervezzük meg a kiadásainkat!

A bevásárló lista nem csak amiatt hasznos, mert a segítségével le tudjuk rövidíteni a boltban töltött időt, de a pénztárcánkat is kíméli. Ehhez persze az kell, hogy otthon csak és kizárólag azokat a terméket írjuk fel a cetlire, amelyekre valóban szükségünk van. Nem kell még öt kiló hús, ha amúgy roskadozik a fagyasztó és a hűtőt sem szükséges minden alkalommal csordultig tölteni.

Készítsük el a heti menütervet és annak alapján szerezzük be az alapanyagokat! Kezdetben a felvágottak és egyéb, gyakran fogyasztott ételek esetén nehéz lehet a megfelelő mennyiségek eltalálása, de idővel egyre gyakorlottabbá válhatunk. És még egy hasznos tipp: a boltba jóllakottan menjünk, éhesen ugyanis könnyebben kívánjuk meg azokat a dolgokat, amelyek nem szerepelnek a listánkon.

Az olcsó nem egyenlő a rossz minőséggel!

A reklámokban látott termékek hajlamosak azt a látszatot kelteni bennünk, hogy a márka már önmagában garancia a minőségre. Ez azonban nem mindig igaz, sőt, olykor a kevésbé ismert gyártók árucikkei is hozhatják az elvárásoknak megfelelő színvonalat. Érdemes tehát néha próbát tennünk olcsóbb mosószerekkel, öblítőkkel, vagy higiéniai termékekkel is. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük