kerti szivattyú
IT/Tech

A kerti szivattyú minden háznál jól jön

Nagyon sokféle tévhit kering a hétköznapokban a különféle kerti szivattyú vagy jet szivattyú termékekkel kapcsolatban, ennek főleg az az okat, hogy nagyon sokan használják. Miközben Magyarországon nem ritkák a barkács megoldások sem, a technológia az utóbbi években folyamatosan fejlődött, és ma már hihetetlenül hatékony és professzionális modellek érhetők el jó áron.

Sok mindenre használható a jet szivattyú

Érdemes egy tévhitet mindjárt eloszlatni, a kerti szivattyú valóban majdnem mindenre felhasználható a ház körül, és nem csak a kertben helyezhető el. Lehet vele locsolni, megoldani a házi vízellátást, de akár nyomásfokozó szerepet is betölthet. Amire ügyelni kell, hogy a legtöbb termék cseppálló, de nem vízálló. Ezért, ha vízóra aknába tesszük, ott figyelni kell arra, hogy ezek a gödrök sokszor teljesen feltöltődnek vízzel. Elég csak a nagyobb esőzésekre, a tavaszi olvadásokra vagy kisebb-nagyobb szivárgásokra, csőtörésekre gondolni.

A kerti szivattyú emellett nem fagyálló, ezért az elhelyezéséről eszerint kell gondoskodni. Ha locsolásra használjuk, akkor télen úgysem lesz rá szükség. Ilyenkor le kell ereszteni a benne lévő vizet a leeresztő szelepen keresztül és érdemes pár másodpercig egy-két deciliter étolajjal megpörgetni. Ez azért jó, mert így a téli leállás 5-6 hónapja alatt sem tapadnak le a lapátok, és tavasszal pöccintésre fog indulni a szerkezet.

Ha megtörtént a baj, és korábban jött a fagy, akkor a szivattyú károsodhat. Ilyenkor nem szabad tovább használni, hanem szakértővel kell átnézetni a károsodás után kutatva. Ha ezeket az alap óvatossági előírásokat betartjuk, akkor viszont nagyon hosszú ideig tudjuk használni a gépet, amely megbízhatóan látja majd el a feladatát.

Amennyiben hordozható kerti szivattyút választottunk, akkor a szállítással nem lesz gond, ma már igazán nem nehéz egy ilyen gép. Ilyenkor még azt is meg tudjuk oldani, hogy a jet szivattyút minden nap fagymentes helyre visszük, ezzel a korábban érkező tél sem tud kifogni rajtunk. Természetesen a hordozhatóság akkor is jó, ha rossz a közbiztonság, ahol élünk. A minőségi kerti szivattyú mindig is a tolvajok kedvence volt, ezért érdemes éjszakára elzárni a kíváncsi tekintetek elől.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük