Hétköznapok

Az Országos Kékkör

Az Országkos Kékkör Magyarország leghosszabb túraútvonalait foglalja magába, amelyek már lassan egy évszázada szelik át országunk különböző pontjait. Megalapításuk óta már rengeteg ember sikeresen teljesítette, de talán még többen kísérelték meg.

Az Országos Kékkör hazánkban valószínűleg a legjobb reputációval bíró túraútvonalak gyűjtőneve, ez ugyanis három, országon átívelő túraszakaszt foglal magába. A túrák alatt egy füzetben lehet vezetni, hogy már mennyit teljesítettünk a teljes útból, méghozzá úgy, hogy ki vannak jelölve a túraútvonalak mentén különböző bélyegző helyek, ahol az ember begyűjtheti a pecsétjeit.

A három lehetőség

A leghosszabb az Országos Kéktúra (OKT), amelyet 1938-ban hoztak létre, azóta pedig hihetetlen népszerűségnek örvend a túrázni vágyók köreiben (ide sorolják a Gyermek Kéktúrát (GYKT) is, amely egy könnyített verziója az előbbinek). Az út 1168 km hosszú, Észak-Magyarországi tájakon vezet keresztül, illetve érint más turistautakat is. A kéktúrákon szakaszok szerint is végig mehetünk, ezzel jócskán megkönnyítették teljesíthetőségüket. Az OKT 27 szakaszból áll. Az útvonal az 1981-es televíziós program – a Másfélmillió lépés Magyarországon – után vált igazán kedvelté, ugyanis a műsor látványvilága elbűvölte és magával ragadta a nézőket, hiszen lélegzetelállító tájakon vezetett keresztül az operatőrök útja.

A sorozatot Rockenbauer Pál indítványozására vették fel, aki a magyarországi természetfilmezés egyik meghonosítója volt, őróla nevezték el a második útvonalat a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát (RPDDK). Ez a táv 542,5 km hosszan, 11 szakasszal húzódik az ország dél-nyugati részén. Erről az útvonalról szintén készítettek egy évadnyi adást, …és még egymillió lépés Magyarországon címmel.

A harmadik útvonal az Alföldi Kéktúra (AK) névre hallgat, amely 1996-ban jött létre, ezzel pedig hazánk második legnagyobb túraútvonalává avanzsált. Az út 868,2 km-en át tart, 13 szakasszal. Erről Gyenes Károly készített filmsorozatot, a Kerekek és lépések-et.

A kéktúrák napjainkban is közkedveltek, olyannyira, hogy 2020-ban a National Geographic beválogatta a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontjai közé az Országos Kéktúrát.
Akár családdal, egyedül, barátokkal, de mindenféleképpen érdemes kipróbálni legalább egyszer valamelyiket a káprázatos útvonalak közül.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük