köles
Hétköznapok

Az Oshawa

Egy egyedi diéta különlegességei, eredete és összetevői. Mit érdemes róla tudni? A következőkben ezt próbáljuk meg felderíteni.

A makrobiotika több ezer évre nyúlik vissza, a keleti népek kultúrájában már régen gyökeret eresztett. Ez egy átfogó rendszer, mely nem csupán az étkezést, hanem az étel elkészítési módszerét is figyelembe veszi. Célja a hosszú élet megélése, egészséges módon. A makrobiotika alapja az energiák áramlásának kiegyensúlyozása. Számos betegség, köztük allergiák, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, cukorbetegség megelőzésére, enyhítésére is képes.

A makrobiotikus étrend megalkotója, a japán születésű, George Ohsawa (innen az elnevezés is) – eredeti nevén Nyoichi Sakurazawa – és Michio Kushi volt. A II. világháború után kezdték el szélesebb körhöz is eljuttatni a makrobiotika kapcsán végzett tanulmányaikat. Magyarországra körülbelül az 1980-as években ért el, azóta pedig rengeteg követője lett. Ennek egyik szigorúbb formája az ohsawa kúra. A továbbiakban erről lesz szó.

A kúra alapja a gabona, illetve alma-répa verzió is létezik.

A gabona alapú diéta hajdinára, kölesre, búzára és rizsre épül, vízzel és sóval kiegészítve. Ennek keretében 10 napig csak és kizárólag az ezekből készült táplálékok fogyaszthatók, azok viszont minden mennyiségben, éhezni nem kell és nem is szabad. Ezzel együtt a 10. nap végére a legtöbb ember fogy, illetve mást is megfigyelhet magán, de erről majd a későbbiekben.

Az almából és répából összeálló változatot is érdemes lehet kipróbálni, bár ez első hallásra monotonabbnak hangozhat, talán jobban tűrhető, hiszen intenzívebb ízeket érezhetünk.

Az interneten sok receptre lelhetünk, így bármelyik diéta mellett döntünk is, nem kell elbizonytalanodnunk, ha eddig még nem dolgoztunk ezekkel az alapanyagokkal.

A testre gyakorolt hatása igen kedvező, hisz tisztítókúraként funkcionál. Általában már a diéta nyolcadik napján mutatkoznak a jó hatások, az ember sokkal energikusabbnak, éberebbnek érezheti magát. Természetesen nem egy egyszerű kihívás, de aki rászánja magát, az mind fizikailag, mind mentálisan épülhet a folyamatból.

Bárki kipróbálhatja, 16 éves kortól kezdődően, természetesen mindenki a saját korlátainak megfelelően. Ha elsőre nem sikerül a tíz nap, akkor se keseredjünk el, nyugodtan meg lehet próbálni újra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük