népi konyha
Divat,  Hétköznapok

Hogyan lesz a tömör fából antikolt bútor?

Az antikolt népi bútorok alapanyaga túlnyomó részt tömör fenyő, mely előkészítve, kezelve és részletgazdagon kidolgozva változik egyedi bútorrá. Az itthon kapható népi-paraszti bútorok természetesen a magyar hagyományokon alapulnak, kidolgozottságukban és részleteiben is az elmúlt századok használati tárgyait jelenítik meg az otthonokban. A parasztbútorok ideális helye parasztházakban, vidéki házakban, nyaralókban, vendégházakban és hegyvidéki házakban van, de egyre inkább készülnek antikolt bútorok családi házak konyhájába, nappalijába és teraszaira is.

Az alapanyag csak fenyő lehet?

A minőségi antikolt bútor értékes tömör fából (ép, görcsmentes, sokáig szárított) készül, de nem mindegy milyen fából! Nagy örömünkre újra kedvelni kezdték a rusztikus fa konyhabútorokat, melyek olyan egyediséget kölcsönöznek vendégházaknak, nyaralóknak teraszoknak, melyet egyetlen más bútor sem tud nyújtani. Ezek a bútorok minden esetben értékes tömör fából, jellemzően fenyőből, dióból, bükkből vagy tölgyből készülnek, melyből megfelelő felületkezeléssel víz-és időtálló berendezési tárgyat kapunk.

Mi az a rusztikus bútor?

A “rusztikus” valójában latin eredetű szó, falusit, vidékit jelent, de a szó arra is utalhat, hogy díszítéstől mentes, egyszerű berendezési tárgyat látunk. A bútorok tekintetében is ez a helyzet, az ilyen berendezés természetközeli, tájjellegű, melyhez valóban meghitt hangulat társul. Az ilyen jellegű enteriőr legjellemzőbb anyaga a fa, de a régies padlólapok, a parketták, a megtisztított régi téglák, a cserepek vagy a régi (régies hatású) berendezési tárgyak és faliképek is hozzá tartoznak.

Hogyan készülnek az antikolt bútorok?

Az antikolt bútorok készítése során az előkészített tömör fa óvatos felület-csiszoláson esik át, majd következik az alapozás és a festés. Amikor 100 százalékosan megszáradt a festék, akkor jöhet az antikolás, amihez speciális kefét/csiszolót kell használni. Az utolsó lépésben végzik a pácolást, mely után a festék színe sok esetben sötétebb lesz, mint eredetileg. Amennyiben sötét wax-ot használnak, úgy sötétebb lesz a bútor színe. Ennek a módszernek az előnye, hogy a viasz már egy extra védőréteget képez a bútor felszínén.

A gondosan, nagy szakértelemmel, türelemmel és precizitással végzett munkafolyamat végén olyan bútor készül el, mely valóban egyedi hangulatot kölcsönöz a lakásnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük