Hétköznapok

Két szuper tavaszi kirándulóhely az egész család számára

A friss levegőn töltött idő rendkívül hasznos segítség lehet a testi és lelki egészséged megőrzésében. Ha nem szeretsz egyedül csatangolni a természetben, Magyarországon rengeteg olyan kirándulóhelyet találhatsz, amelyek akár kisebb gyerekekkel is könnyedén látogathatók. A tavasz pedig tökéletes alkalmat teremt arra, hogy még a nagy meleg beköszönte előtt, kényelmes kirándulásokat szervezhess a családodnak. Íme az ország két kedvelt, mégsem túl nyüzsgő turistalátványosságai.

A nyugati peremvidék gyöngyszeme, a Károly kilátó

A kilátó egy autóval könnyen megközelíthető parkoló felől érhető el. A nem túl meredek, de enyhén emelkedő útszakaszon a babakocsi használata sem akadály. A gyerekeket a kilátóig a boszorkány meseösvény különféle állomásai várják, ahol izgalmas feladatok által ismerkedhetnek meg a környék hiedelemvilágával. Október vége felé, ha jó az idő, akár sajátos Halloween-t is rendezhetsz itt nekik a barátaik társaságában. Az út végén, közvetlenül a Károly-kilátó előtti réten egy erdei játszótér lett kialakítva.  A főszezonban egy büfé is működik itt, ahol egy finom kávé, vagy egy hűsítő ital erejéig mindig jó megpihenni.

Egy csöppnyi holland mesevilág: séta a tési szélmalmok között

A Dunántól észak-keleti részén járva, mindenképpen ajánlott célba vennetek Tés községet. A Bakony legmagasabb települése kiváló adottságokkal rendelkezik a szélenergia felhasználásához. Erre már viszonylag korán rájöttek az ott élő emberek, akik lisztet őrlő szélmalmokat telepítettek a fennsíkra. Ezek közül kettő, a 19. század végén épült Helt-féle, valamint az 1924-ben felállított Ozi malom a mai napig megtekinthetők. A hely érdekessége még az eredeti állapotban megőrzött, uradalmi kovácsműhely, amely szintén látogatható. A tési malmok a holland táj érzését keltik, elérhető közelségében.  És még plusz egy érv, miért érdemes idelátogatni: a szinte állandó széljárás miatt a falu levegője az év nagy részén rendkívül tiszta.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük