Hétköznapok

Még rizst is készíthetsz mikróban

A rizs, az egyik legfontosabb alapélelmiszer a világon, sokféle étel elengedhetetlen része. Az elkészítése azonban nem mindig tűnik egyszerűnek, különösen akkor, ha nincs sok időnk vagy megfelelő főzőeszközeink. Ebben a cikkben arra összpontosítunk, hogyan készíthetünk ízletes és tökéletes rizst a mikrohullámú sütőben.

A megfelelő rizs kiválasztása

Ahhoz, hogy a mikrohullámú sütőben tökéletes rizst készítsünk, először is meg kell tanulnunk, hogy milyen fajtájú rizst érdemes választanunk, és melyiket hogyan kell elkészítenünk. 

A rizs többféle fajtája létezik, és mindegyikük más és más felhasználási területekkel rendelkezik. A leggyakrabban használt rizsfajták közé tartozik a következők:

 • Basmati rizs: Indiai eredetű rizsfajta, jellegzetesen aromás és hosszúszemű. Kiválóan illik curryk és egyéb fűszeres ételek mellé.
 • Jázmin rizs: Ázsiai rizsfajta, amely kellemesen illatos és puha. Ideális kísérője lehet thai ételeknek vagy tenger gyümölcseihez.
 • Arborio rizs: Olasz rizsfajta, amelyet leggyakrabban rizottóhoz használnak. Nagyon jó folyadékfelszívó képességgel rendelkezik, így készíthetünk belőle krémes, lédús rizottót.
 • Sushi rizs: Japán rizsfajta, amelyet sushihoz és tekercsekhez használnak. Ragadós textúrája miatt kiválóan formázható.
 • Barna basmati rizs: Az egészséges táplálkozás hívei számára ideális választás, mivel a héja még megmaradt, így gazdagabb tápanyagokban és rostokban.

A rizs mennyiségét is gondosan kell kiválasztani, attól függően, hány személynek készül az étel. Általában egy csésze rizshez két fő számára elegendő, és ehhez a mennyiséghez két csésze víz szükséges, de ez az arány a rizsfajtától és a mikrohullámú sütő teljesítményétől is függ. Ne felejtsük el, hogy a rizs főzése során a rizsszemek megduzzadnak, így vegyünk figyelembe ezt a tényezőt a mennyiség kiválasztásakor.

Rizs előkészítése

Az első fontos kérdés, amivel szembe találjuk magunkat, hogy mossuk meg a rizst, vagy csak öntsük egyből a mikrohullámú sütőbe? A válasz a rizsfajtától függ.

 • Fehér hosszúszemű rizs: Ezt a fajtát általában nem szükséges mossuk meg előtte, mivel a mosás le is öblítheti a rizsről a fontos keményítőt, amely a rizst kívülropogóssá teszi.
 • Barna rizs vagy rövidszemű rizs: Ezeket a fajtákat érdemes megmosni, hogy eltávolítsuk a felesleges keményítőt és a porzást. Ehhez egyszerűen helyezzük a rizst egy szűrőbe és mossuk át hideg vízzel.

Az előkészítési lépések között mindig tartsuk szem előtt a rizsfajta különbségeit, és a csomagoláson vagy az útmutatókban található információkat.

Az alapvető elv az, hogy egy csésze rizshez általában két csésze víz szükséges. Azonban ennek az aránynak a pontosítása függ a rizsfajtától és a mikrohullámú sütő teljesítményétől.

 • Fehér hosszúszemű rizs: Általában 1:2 víz-rizs arány használható. Például egy csésze rizs mellé két csésze vizet adjunk hozzá.
 • Barna rizs vagy rövidszemű rizs: Ezek a fajták több víztartalmat igényelnek. Két és fél vagy három csésze víz is szükséges lehet egy csésze rizs mellé.

Az optimális víz-rizs arány megtalálásához próbálkozzunk, és vegyük figyelembe, hogy a mikrohullámú sütőben a víz mennyisége könnyen párologhat, így szükség lehet egy kis kísérletezésre az első próbálkozások során.

A rizs ízesítése további lehetőségeket rejt magában. Mielőtt a rizst a mikrohullámú sütőbe helyeznénk, gondoljuk át, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A következő ötletek segíthetnek az ízletes rizs elkészítésében:

 • Só és bors: Az alapok mindig fontosak. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és frissen őrölt borsot.
 • Fűszerek és gyógynövények: Például kakukkfű, petrezselyem, vagy rozmaring kiválóan illik a rizshez. Száraz vagy friss fűszerekkel ízesíthetünk.
 • Hagyma és fokhagyma: Hozzáadhatunk apróra vágott hagymát vagy fokhagymát a rizshez, hogy gazdagabb ízt érjünk el.
 • Citrom vagy lime héja: A friss citrom- vagy lime héja fenséges frissességet adhat a rizshez.

Az ízesítők és fűszerek kreatív használata segíthet abban, hogy a rizs izgalmasabbá váljon, és jobban passzoljon az elkészített ételhez.

A rizs mikróban való elkészítése

Most, hogy már kiválasztottuk a megfelelő rizsfajtát, megtanultuk az ideális víz-rizs arányt, és ízesítettük is az elkészítésre váró rizst, eljött az ideje a mikróban történő rizsfőzésnek.

Először is válasszunk ki egy mikróban biztonságos edényt, amely méretben megfelel a rizs és víz mennyiségének. A legjobb választás egy fedővel ellátott edény, amely lehetővé teszi a gőz zárt környezetben történő felhalmozódását.

Most helyezzük el a rizst a választott edénybe. Ügyeljünk arra, hogy a rizs egyenletesen terüljön el az edényben, és ne legyen túl vastag rétegben. A rizs alá öntsük hozzá az előre meghatározott mennyiségű vizet, majd alaposan keverjük össze a rizst és a vizet. Ha szeretnénk további ízesítőket vagy fűszereket hozzáadni, most a megfelelő idő az erre.

Most állítsuk be a mikrohullámú sütőt a rizs főzéséhez. Általában a rizs főzését közepes teljesítményen és fedéllel ellátott edényben végezzük. Az időzítést a rizsfajta és a mennyiség alapján határozzuk meg. Például egy csésze fehér hosszúszemű rizs általában 15-20 percig főzési időt igényel közepes teljesítményen.

Fontos, hogy figyeljünk a rizs főzés közbeni állapotára. A mikrohullámú sütőben főzött rizs könnyen túlfőzhet, így ellenőrizzük a rizst a főzés közbeni időszakokban. Ha a rizs már puha és a víz elpárologt, akkor már kész.

Az elkészült rizs ellenőrzése és tálalás

Ha a rizs elkészült, óvatosan vegyük ki a mikróhullámú sütőből, mivel az edény és a rizs forró lehet. Egy villával lazítsuk fel a rizst, és ellenőrizzük, hogy az megfelelően megpuhult-e. Ha szükséges, hagyjuk még néhány percig fedő alatt pihenni, hogy az összes nedvesség egyenletesen eloszljon.

A kész rizst tálaljuk az elkészített ételünk mellé vagy használjuk fel az elképzelésünknek megfelelően. Örüljünk annak az egyszerűségnek és időmegtakarításnak, amit a mikrohullámú sütőben készített rizs nyújt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük