Divat,  Egészség,  Hétköznapok

Túrázás alapvető feltételei kis kedvencünkkel

A túrázás vagy a hátizsákos túrázás remek módja annak, hogy formában tartsuk magunkat, és élvezzük a friss levegőt és a természetet. Miért ne lehetne egyszerre több feladatot is elvégezni, és közben a kutyát is megmozgatni?

Ez jó tervnek hangzik, de van néhány fontos szempont, amit szem előtt kell tartania, mielőtt felhúzza a túrabakancsot és felcsatolja a kutyapórázt.

Mennyire fitt a kutyája?

Mielőtt nekivágna az ösvényeknek, nézze meg alaposan kedvencét. Elég fitt-e a kutyája ahhoz, hogy elkísérje Önt a túrázásra?

Egyes kutyák egyszerűen fizikailag nem képesek megbirkózni a hosszabb ideig tartó gyaloglással, különösen a kihívást jelentő terepen.

A brachycephalikus kutyák, például a mopszok és a bulldogok például légzési problémákat tapasztalhatnak, különösen meleg időben. Ez túlmelegedéshez és veszélyes mértékű fizikai megterheléshez vezet. A rövid lábú, kistestű kutyák, mint például a terrierek vagy a tacskók, nyilvánvalóan nehezen tudnak majd lépést tartani Önnel, míg a nehéz, hosszú, vastag bundájú fajták, mint például az újfundlandiak, nehezen tudják hűteni magukat meleg időben, és könnyen hőguta és kiszáradás alakulhat ki náluk.

Idős kutyák

A kutya életkorát is figyelembe kell vennie.

Ahogyan a 90 éves édesanyjától sem várná el, hogy elkísérje egy tízmérföldes hegyi túrára, úgy a 12 éves német juhászkutyáját sem kérheti erre, bármennyire is lelkesnek tűnik az elején!  Ugyanez vonatkozik a kölyökkutyákra is; lehet, hogy tele vannak energiával, amikor elindulnak, de a gyerekekhez hasonlóan hamar elfáradnak, és maradandó fizikai károkat okozhat, ha túlzásba viszi a dolgot.

Ha túrázni vagy hátizsákos túrát tesz hosszú távokon, és nem akar gyakori pihenőket tartani, akkor valószínűleg nem lesz praktikus, ha a kutyáját is magával viszi.  Ha kétségei vannak afelől, hogy kutyája fizikailag alkalmas-e arra, amit tervez, mindig konzultáljon állatorvosával, mielőtt megtervezné az utazást.

Milyen felszerelésre van szüksége?

Legyen nálad egy jó minőségű túrabakancs, egy hátizsák és a túrázáshoz megfelelő ruházat. De ne feledkezz meg a kutyusodról sem; neki is megfelelő felszerelésre van szüksége a kiránduláshoz!

Hám és póráz

Kutyájának nyakörvet kell viselnie, amelyre azonosító címkét erősítettek, valamint veszettség elleni oltási lapot, ha az a túrázni kívánt területre vonatkozik. De a kutya pórázát ne kösse közvetlenül a nyakörvéhez, és soha ne használjon fojtóláncot!  Ehelyett válasszon inkább egy kényelmes, megfelelően illesztett hámot, amely nem dörzsöli ki a kutya bőrét.

Lábbeli

Egyes érzékeny tappancsú kutyák sérüléseket szenvedhetnek a durva, köves felületeken való mozgás során, ezért előnyös lehet számukra a speciális kutyacsizma viselése.

A kutyacsizmák könnyűek, könnyen felszerelhetőek és tartósak, ráadásul lényegesen olcsóbbak, mint az állatorvosi számlák! Bár egyes kutyáknak időbe telik, mire hozzászoknak a csizma szokatlan érzéséhez, a legtöbbjük hamar alkalmazkodik.

Víz

Ha meleg van, a kutyának szüksége van folyadékpótlásra; csakúgy, mint neked! 

Kaphatók könnyű, hordozható, összecsukható kutyatálak, amelyeket a vizes palackból tölthetsz.

Takarítson fel!

Ne felejtsen el egy adag kakis zacskót is magával vinni, biztos, ami biztos! Sok ösvényen és parkban rengeteg kutyaürülékgyűjtő található az út mentén, ahol a piszkos zacskókat kidobhatod.

Kondicionáló munka a kutya számára

Ha a kutyája nincs hozzászokva a hosszú sétákhoz, akkor intervallumos edzésre lesz szüksége, hogy kondicionálja. Fokozatosan növelje a megtett távolságot, és szorosan figyelje a kutyáját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megbirkózik vele.

Mindketten sokkal jobban fogják élvezni, ha kutyája elég fitt ahhoz, hogy lépést tartson Önnel, és a sérüléseket is elkerülhetik. A szünetek fontosak, még akkor is, ha a kutya már teljesen felkészült.  Ne feledje azt sem, hogy a kutyák szeretnek gyakran szaglászni és könnyíteni magukon, ezért gondoskodjon arról, hogy kedvencének elegendő időt hagyjon erre.

Fegyelmezés

Egyetlen kutya sem tökéletes, függetlenül attól, hogy mennyi időt töltesz a kiképzésével, ezért mindig legyen nálad póráz, még akkor is, ha általában nem használsz pórázt.

Kutyáját meg kell tanítani arra, hogy engedelmesen sétáljon, és mindig tartsa pórázon olyan területeken, ahol valószínűleg más sétálókkal, futókkal, kerékpárosokkal és kutyákkal találkozik. Egy figyelemelterelő eszköz, például a kutya kedvenc húzós játéka, jó módszer lehet arra, hogy a kutyus koncentráljon a kihívást jelentő helyzetekben.

Ne feledje azt sem, hogy nem minden állami parkban és vadonban engedélyezett a kutyával való túrázás, és a legtöbb helyen szigorú pórázszabályok vannak érvényben. Ezért mindenképpen nézzen utána, hogy mi engedélyezett, mielőtt elindul.

Tudja, mikor elég az elég

Amikor nyári hátizsákos vagy túrázó expedícióra indul szőrös barátjával, fontos megjegyezni, hogy a kutyák nem viselik jól a hőséget. 

A kutyák nem tudnak könnyen izzadni, ehelyett zihálással veszítik el a hőt. Ha kutyája ébernek tűnik, füleit hegyezi, és csendesen liheg, a nyelve pedig teljesen a szájában van, akkor jól van.  Ha azonban a kutya nyelve teljesen kilóg, a szája tágra van nyitva, és a szája oldala egészen hátrahúzódik, akkor a kutya túlmelegszik, és meg kell állítani, hagyni kell pihenni, és meg kell kínálni egy itallal. 

A kutya légzésének néhány percen belül vissza kell állnia a normális szintre, de ha nem, akkor hagyja abba a napot. Ha kutyája eleget ivott, előfordulhat, hogy lelassul és lemarad Ön mögött. Soha ne erőltesse kedvencét addig, amíg le nem kell feküdnie, és mindig álljon meg és pihenjen, ha a kutyus sántítani kezd.

Összefoglalva

A túrázás vagy a hátizsákos túrázás kutyájával remek szórakozás a természetben való kikapcsolódáshoz és a jó kondíció megőrzéséhez.

Mielőtt megtervezné az utazást, győződjön meg róla, hogy kutyája elég fitt és egészséges ahhoz, hogy lépést tartson Önnel és élvezze a kirándulást anélkül, hogy küszködne. Ha kétségei vannak afelől, hogy kutyája alkalmas-e a túrázásra, mindig kérje ki állatorvosa tanácsát.

Boldog túrázást!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük