Divat,  Hétköznapok

Események, amikor illendő az öltönyviselés

Mondani sem kell, hogy az öltöny, hacsak nem sportöltönyről van szó, általában az elegánsabb, esetleg a félelegáns eseményekhez köthető igazán. Nem csak a formája, de az anyaga is jelzi, hogy elegánsabb alkalomhoz használatos. Hogyan kombináljuk?

Sötét öltöny – estélyekre

Ha kifejezetten elegáns estélyekre vagyunk hivatalosak, akkor soha ne viseljünk világos öltönyt. Ezt hagyjuk meg az olyan tematikus alkalmakra, ahol például a húszas évek jellegzetes ruhadarabjaiban jelenünk meg. A világos vagy a fehér öltöny ugyanis akkor volt sikkes utoljára az elegánsabb eseményeken. Persze, ha a dress code előírja a világos öltönyt, akkor alap, hogy abban kell menni. Minden más esetben viszont ragaszkodjunk az olyan sötétebb árnyalatokhoz, mint a fekete, sötétszürke, sötétkék vagy akár a sötétzöld. Ma már egyébként többféle szín is teljesen rendben van, ha sötét árnyalatút választunk belőle. A kilencvenes években talán furcsa lehetett egy sötétbordó öltöny, mondjuk egy alapítványi bálhoz, ma viszont annyit változott a divat, hogy teljesen belefér.

Világos öltönyök családi alkalmakra

Keresztelőre, esküvőre és például ballagásra nyugodtan választhatunk világos öltönyöket, de egy lazább zakó is szóba jöhet. Ezek nappali eseménynek számítanak, és egészen jól kombinálhatóak sötétebb kiegészítőkkel. Arra vigyázzunk egyedül, hogy a világos öltöny főleg a meleg időben lehet jó megoldás. Nem véletlenül általánosan elterjedt viselet például Kubában, ahol a sötét öltönyöket gyakran a meleg miatt cserélték világosra. Ebből adódóan a világos öltöny lényegében egy tipikus nyárias, tavaszias viseletnek számít. Persze itt is akadnak kivételek. Ha már szó volt az esküvőről, ott érdemes megjegyezni, hogy a világos öltönyökből fehéret ne válasszunk ilyenkor. A fehér ugyanis a jegyespár színének számít ebben az esetben. Habár manapság már ez sem mindig kitétel.

Összefoglalva

Általánosan elmondható, hogy nappali eseményekre világosabb öltönyt is választhatunk. Éjjeli alkalmakra pedig a legjobb, ha a sötét árnyalatoknál maradunk. A minta tekintetében is legyünk körültekintőek. A családiasabb eseményekre enyhén mintás öltönyt nyugodtan felvehetünk, ha nappali eseményről van szó. Viszont a különlegesen elegáns, például báli alkalmakra a minta nélküli modelleket válasszunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük