faház
Hétköznapok

Minden, amit faház építés előtt tudni kell

Rengeteg fővárosban élő személy szeretne saját vidéki házat. Tiszta levegő nyáron, fehér hó és tűz a kandallóban, számos lehetőség a természetben való kikapcsolódásra a barátokkal és családdal minden évszakban – mindez rendkívül vonzó.

Azonban vannak olyan részletek, amelyekre érdemes odafigyelni, mielőtt faház építés tervezésébe kezdünk.

Milyen anyagot válasszunk?

A modern építőanyag-gyártók közönséges és profilozott gerendákat, lekerekített és közönséges rönköket, ragasztott gerendákat, fegyveres kocsikat és egyéb termékeket használnak. Annyi vonzó ajánlat létezik az építőipari cégektől, a faházak típusai pedig annyira változatosak és érdekesek, hogy egy hétköznapi fogyasztó könnyen elveszhet mindebben.

Általában azok nem panaszkodnak, akik úgy döntenek, hogy laminált faanyagból rendelnek finn típusú házat, vagy finn ragasztott fát választanak és speciálisan képzett szakemberekre bízzák a kivitelezést. Egy ilyen döntés nem olcsó, de az eredmény valóban lenyűgöző: a valódi finn házakról szóló vélemények csak pozitívak.

Faház építés során nem csak az előnyöket érdemes figyelembe venni, hanem azokat a gyengeségeket is, amelyekről a hétköznapi fogyasztók keveset tudna – például kellően oda kell figyelni és kezelni kell a faanyagot speciális tűz- és penész elleni készítményekkel.

Hogyan őrizzük meg a fa természetes tulajdonságait

A faház megfelelő gondozása hiányában idővel unalmas és piszkos épületté válik. A fa természetes tulajdonságait és a falakat könnyen megvédhetjük az agresszív környezeti hatásoktól, ha védőbevonatok helyett természetes anyagokat használunk – például len- vagy méhviasz alapú olaj. Az ilyen védelmet 5-6 évente meg kell újítani, viszont a fa hosszú évtizedekig jól fog kinézni.

Az antiszeptikumok és a tűzgátlók manapság már nem feltétlenül agresszív hatásúak, és azt is fontos tudni, hogy a kültéri használatra szánt készítmények semmilyen körülmények között nem használhatók a falak kezelésére beltérben, hiszen számos méreganyagot tartalmazhatnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük