IT/Tech

4 módszer, hogyan lehet kideríteni a rejtett vízszivárgást, csőtörést

Van, amikor abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy csak növekszik a vízszámla, azonban nem fogyasztunk semmivel sem többet, mint az elmúlt hónapokban. Ez egy rettenetes érzés, hiszen olyanért fizetünk, amit fel sem használtunk.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk 4 olyan módszert, ami elvezethet a probléma forrásához, így lehetőségünk lesz megoldani azt.

4 módszer a csőtörés felfedezéséhez

A következő 4 módszert érdemes bevetni a csőtörés felfedezéséhez.

Jelzőgázos vizsgálat: Ezt a vizsgálatot olyan esetekben végzik, ha komplikáltabb fűtési rendszerünk van, vagy beltéri – kültéri csöveknél, ahol nem ismert a pontos nyomvonal. Ezzel a módszerrel pontosan azonosítani lehet a probléma helyszínét.

Hőkamera: Ezt a fajta módszert a fűtési rendszerek ellenőrzésénél alkalmazzák. Ilyen például a padlófűtés, falfűtés vagy központi fűtés.

Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott műszeres csőtörést ellenőrző vizsgálat. Jóval lerövidíthető a problémameghatározó idő a felhasználásával. Az elkészült képeket egy program használatával kiértékeli a szakember, és azonosítja a helyszínt.

Akusztikus (ultrahangos) csőtörésvizsgálat: Ennél a metódusnál a mérhető zajra támaszkodnak a szakértők. Az a lényeg, hogy a csőtörés vagy szivárgás helyén a nyomás alatt lévő környezet mérhető hangokat idéz elő.

Ezeknek a hangoknak az intenzitása és frekvenciája eltérő eredményeket mutat aszerint, hogy milyen meghibásodás van jelen. A mérésekhez tapintómikrofonokat használnak, így kiderítik, hogy a vezeték mely szakaszán található a meghibásodás.

Korrelációs csőtörés bemérés: A módszer azon alapszik, hogy ként pont között bemérik a probléma valódi helyét. Ez úgy történik, hogy a csőszakasz két pontjára egy-egy zúgás érzékelőt helyeznek. A szivárgó víz rezgést generál, a gép pedig még akkor is képes felismerni és azonosítani a csőtörést, ha nagyon pici a zaj, hiszen hihetetlenül érzékeny műszerekről van szó.

Ezeknek a műszereknek pontos használatához szakemberek értenek, így mindenképpen egy csőtörés szaki segítségét kell igénybe venni. Vegyük fel velük a kapcsolatot, ha ilyen szolgáltatásra van szükségünk!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük