választás
Hétköznapok

Bezártak a szavazóhelyiségek Észak-Macedóniában, magas volt a részvétel

Befejeződött az előrehozott parlamenti választás Észak-Macedóniában, szerda este 9 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány délelőtt még magasnak volt mondható, ám délután kevesen járultak az urnák elé, így 19 óráig a választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 45,74 százaléka adta le voksát.

A közvélemény-kutatások szerint két fél között lehetett szoros küzdelemre számítani, nagyon kicsi lehet a különbség a jobboldal és a baloldal között. A kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség legnagyobb riválisa a korábban tíz évig kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja volt. A közvélemény-kutatások szerint egyik párt sem lesz képes önállóan kormányt alakítani, így szükség lesz az albán kisebbségi pártok támogatására is.

A szociáldemokraták az egyik albán kisebbségi párttal, a Besával összefogva indultak a megmérettetésen, választási jelmondatuk a „Képesek vagyunk rá” volt, amellyel arra utaltak, hogy képesek az európai úton tartani az országot, és elérni, hogy Észak-Macedónia belátható időn belül csatlakozhasson az Európai Unióhoz, ahogyan az év elején a NATO-hoz is csatlakozott. Az inkább a nemzeti érzelmekre építő VMRO-DPMNE a „Macedónia megújítása” jelmondattal igyekezett meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy a szociáldemokraták majdnem négyéves kormányzása után ismét meg kell újítani az országot, ezt viszont voltaképpen a korábbi évekbeli jobboldali kormányzás újrakezdésével tennék.

Mindkét oldal a valóságtól elrugaszkodott gazdasági ígéreteket tett. A kormány és az ellenzék is magasabb fizetéseket és nyugdíjakat, valamint alacsonyabb adókat tervez a következő időszakra, gazdasági szakértők szerint azonban ezek irreális elképzelések, hiszen egyelőre nem lehet tudni, meddig húzódik el a koronavírus-járvány, és milyen gazdasági következményei lesznek.

Nagyon valószínű, hogy az adókat nemhogy csökkenteni nem lehet majd a következő néhány évben, hanem növelni kell. A mintegy 1,81 millió, szavazójoggal rendelkező észak-macedón állampolgár összesen 15 listáról választhatta ki a 123 fős szkopjei törvényhozás tagjait. Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak 62 parlamenti helyet kell megszereznie.

Észak-Macedónia függetlenségének kikiáltása óta ez volt a tizedik parlamenti választás, és sorrendben az ötödik előrehozott választás. Megfigyelők szerint a voksolás nyugodt légkörben zajlott, nem volt számottevő rendellenesség sehol, és a koronavírus-járvány miatt az egészségügyi előírásokra is figyeltek. A járvány miatt egyébként három napig tartott a voksolás, hétfőn a koronavírus-fertőzöttek és karanténban levők, kedden a súlyos betegségben szenvedők és a börtönbüntetésüket töltők voksoltak, a szavazás fő napja pedig szerda volt, amikor a tömeg elkerülése érdekében két órával meg is hosszabbították a szavazásra használható időt. Az első nem hivatalos eredmények szerda késő este várhatók, a végeredményt pedig feltételezhetően már csütörtökön közli a választási bizottság. (MTI)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük